AСОЦИАЦИЯ ЗА РАЗВИТИЕ НА СОФИЯ е учредена в обществена полза с решение № 348
на Столичния общински съвет, с цел да подпомага устойчивото развитие на София.

Накратко

Мобилното приложение „Your Sofia” е готово!

1 10000Миналата година организирахме първия 24-часов общински хакатон. Компетентното жури присъди първа награда на отбор ЕЛМО, осигурена от Мтел чрез Фонда за иновации.  Отбор ЕЛМО представи проекта “Your Sofia” - Многоезично приложение за смартфони, с което всеки има възможност да търси и намира информация, да създава собствените си маршрути според мястото, до което иска да отиде,   интересите и възможностите си.
 
След 10 месеца и подкрепата на Асоциация за развитие на София,  Център за градска мобилност, ОП „Туристическо обслужване и др. проектът  „Your Sofia” вече е реализиран и ще бъде представен на Webit 2017.
 
Отбор ЕЛМО: Владислав Дончев, Боряна Ненова, Илиян Димитров, Елица Стефанова, Кристина Иванова, Анна Димитрова, Нов български университет
 
Очаквайте скоро самото приложение.
 

Elevated Habitat V1.0 Architectural Hackathon

Elevated Habitat V1.0
Architectural Hackathon
26 Април 2017, София Тех парк

ДЕТАЙЛИ
Elevated Habitat V1.0 е хакатон, който ще се проведе в рамките на Webit 2017 и е част от инициативите по повод 10 години членство на България в Европейския съюз, организирани от Представителството на Европейската комисия в България и Столична община.

Участниците трябва да разработят иновативно решение на покривно пространство на обществена сграда в София – Общински културен институт Дом на културата „Средец“. Столична община в рамките на инвестиционната си програма по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г. планира да извърши реконструкция и модернизация на общинският културен институт като го превърне в Център за съвременни изпълнителски изкуства и образование, във връзка с което предстои да бъде актуализиран и архитектурния проект за обекта. Идеите и иновативните решения, които се родят по време на Elevated Habitat V1.0, има възможност да бъдат включени в преработения инвестиционен проект.

Основното предизвикателство в архитектурния хакатон Elevated Habitat V1.0 е да се създаде концепция за покривно пространство на ОКИ ДК „Средец“. Търсят се иновативни, смарт и с поглед към бъдещето идеи, които да превърнат покрива на сградата в привлекателно място в тази зона на града. Целта на Столична община е сградата да се превърне в сцена, която да покрие част от нуждите на независимите компании и артисти, да отговори на съвременните стандарти в представянето на произведения на изпълнителските изкуства, като в същото време запази и подобри образователните си функции. Центърът за съвременни изпълнителски изкуства и образование ще подкрепя независими артисти в подготовката и представянето на иновативни артистични проекти и практики, ще насърчава и подкрепя младите и дебютиращи артисти за реализацията на техните първи проекти, ще работи за повишаване на популярността и видимостта на съвременните изпълнителски изкуства в София, ще работи за развитието на аудиториите на съвременните изпълнителски изкуства чрез провеждане на обучителни програми по изкуства за любители и професионалисти. От съществено значение е в концепциите на участниците да се подчертае връзката на сградата с парка „Заимов“, чиято реконструкция също предстои в следващите години.

Темата на събитието се обявява предварително, за да могат участниците да подготвят идеите си. Участниците в хакатона ще разполагат с архитектурен проект в dwg формат на обявената сграда, който ще бъде достъпен след регистрация. Участниците ще имат на разположение един ден да финализират концепциите си и да ги представят пред журито.

Целта на хакатона е да се използват алгоритмични методи на формообразуване. Предишен опит с такъв тип софтуери е предимство.

ЛОГИСТИКА
Elevated Habitat V1.0 ще се проведе на 26 Април 2017 от 9:00 до 17:00 часа като част от програмата на Webit2017. Проектите ще се презентират и журират на 26 Април 2017 от 17:30 до 19:00 часа. Решението на журито ще бъде обявено по време на събитие от програмата на Webit 2017, което започва от 19:00 ч. в зала „Джон Атанасов“ на София Тех парк.

За участниците в хакатона има осигурени храна, напитки, високо скоростен интернет.

За участие в хакатона са необходими: 1) иновативни идеи; 2) собствен преносим компютър; и 3) предварителна регистрация.

След предварителната регистрация участникът ще получи допълнителна информация и пропуск за влизане в София Тех парк.

Участниците в хакатона могат да се регистрират като самостоятелни участници или в отбор от максимум 6 човека.

Работата на участниците ще бъде подкрепяна от екип от ментори, осигурен от DESIGNMORPHINE.

РЕГИСТРАЦИЯ
Участниците се регистрират предварително на интернет страницата на Webit.Festival: http://www.webit.bg/elevatedhabitat.php

След изпратената заявка ще получат от нас код за регистрация на Webit.Festival.

НАГРАДИ
           Първо място – 1000 лв.
           Второ място – 600 лв.
           Трето място – 400 лв.

ЖУРИ:
               Арх. Здравко Здравков, главен архитект на София;
               Малина Едрева, председател на постоянна комисия към Столичен общински съвет;
               Арх. Борислав Игнатов, председател на Камарата на архитектите в България
               Огнян Златев, директор, Представителство на Европейската комисия в България
               Светлана Ломева, директор, Асоциация за развитие на София
               Арх. Орлин Давчев, заместник-декан УАСГ
               Арх. Владимир Дамянов, катедра „Интериор и Дизайн” , ВСУ „Любен Каравелов“
               Пламен Русев, председател, Webit
               Цветелина Георгиева, съосновател и председател, Асоциация Дизайнморфин
               Ваня Барбалова, адвокат

МЕНТОРИ DesignMorphine

Радул Шишков
Асоцииран партньор @ DesignMorphine
Асоцииран партньор @ АСА
Докторант @ УАСГ
Магистър Архитект, УАСГ

Радул в момента работи по докторската си дисертация относно приложения на параметричен дизайн в интериорни пространства. Той е завършил с отличие магистърска степен по архитектура в Университета по архитектура, строителство и геодезия, София през 2013 г. Радул е активно практикуващ архитект, проектира и реализира различни проекти като ресторанти, телевизионни студия, офис и жилищни сгради. От 2014 г. до настоящия момент Радул участва в уъркшоп Generative Morphologies V1.0, асистира по време на уъркшопите Generative Morphologies V2.0 и Intelligent Tectonics V1.0 и е тютор на уъркшопите Computations Matters V1.0, Vertical Variables V1.0, Algorithmic Accessories V1.0 и Algorithmic Accessories V2.0. Неговият проект " Evolution of the square" е част от изложба Градът на бул.Витоша, София.

 

 

 

Георги Кунчев

Асоцииран партньор @ DesignMorphine
Директор @ Stephen George International
Магистър Архитект, УАСГ

Георги Кънчев в момента работи като главен архитект в Стивън Джордж Интернешънъл. Той е бил част от екипа на CGI Source – студио за архитектурни визуализации и маркетингови изображения за някои от най-големите архитектурни студия във Великобритания. Георги завършва УАСГ, София с магистърска степен от Катедрата по история и теория на архитектурата през 2013 г. С екип от колеги от Ателие 3 Георги печели първа награда в конкурса за Дворец на културата в Пловдив. Също така участва в конкурсите за Националния изложбен център в София, Централен площад Пловдив, Bologna shoah memorial и Preston bus station. През 2014 Георги участва в Generative Morphologies Workshop V1.0. Част е от екипа за финалното представяне на проекта HyperCell в AADRL Лондон. Георги е преподавател в уъркшопите на DesignMorphine Computation Matters V1.0 и Correlated Intricacies V1.0.

 

 

 

Златко Янакиев

Member @ DesignMorphine

Златко е асистент в няколко работилници на DesignMorphine. Преподавател е в работилницата Parametric Furniture Design With Grasshopper And Rhino V1.0. Преподава Grasshopper и Rhino ceros на студентите по архитектура в УАСГ, София. Той има значителен опит с цифрово производство (Лазерни фрези и 3D принтери). Участвал е и е печелил множество състезания. Неговите проекти са насочени към проучване на изчислителни методи за проектиране и начините за оптимизиране на работния процес. Интересите му са свързани с кинетични структури, създаване на активни среди и анализ на данни. Неговата страст е намирането на реални материални решения за идеи и абстрактни понятия.

 

 

 

 

 

 Мартин Петров


Member @ DesignMorphine

Мартин е участвал в множество състезания, печелейки различни награди. Неговата основната насоченост в областта на параметричния и генеративен дизайн е структурен анализ, оптимизация на формата и дизайн базиран на агенти. Мартин има опит в много семинари и курсове като участник и асистен. Преподавател е в работилницата Parametric Furniture Design With Grasshopper And Rhino V1.0.

Отворено е кандидатстването за Академията за културен мениджмънт – София

За трета поредна година Гьоте-институт България, Асоциацията за развитие на София, Столична община и Софийски универиситет „Св. Климент Охридски“ ще си сътрудничат за организацията на програмата за следдипломна квалификация „Академия за културен мениджмънт“. Програмата предлага възможност на хора, работещи в сферата на културата, да повишат компетенциите си, да се учат от водещи специалисти от България и чужбина, да създадат нови професионални контакти и да станат част от разрастващата се професионална мрежа на Академията, включваща културни мениджъри, представители на чуждестранни културни институти, общински и национални институции, неправителствени организации и др.

Тази година Академията се разраства с клонове в Букурещ и Солун. Във всеки един от трите града ще се проведе по един едноседмичен курс с група от до 20 местни участници.

В рамките на Академията през септември в София ще се проведе международна конференция, която ще бъде и повод за участниците от трите града да се срещнат, да обменят опит и да обсъдят евентуални съвместни проекти. Друг резултат от Академията ще бъде публикация със статии и академични текстове за културен мениджмънт и културни политики. Като част от Академията Гьоте-институт предлага начално финансиране на съвместни проекти между участници в програмата в София, Букурещ и Солун.

Краен срок за кандидатстване: 8 май 2017 г.

Изисквания към участниците: професионален опит, завършено висше образование (мин. степен „бакалавър“), владеене на английски език, мотивация

Документи: мотивационно писмо и автобиография

Изпращане на: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Пълната обява можете да видите тук: https://www.goethe.de/ins/bg/bg/kul/sup/kul/akt.html

Стартира регистрацията за участие в състезанието „ГолемияТ до мен“ 2017

На 22 април 2017 година за 8-ма поредна година ще се проведе състезанието по информационни технологии „ГолемияТ до мен", инициирано от столичното 134 СОУ „Димчо Дебелянов".

Традиционно надпреварата се подкрепя от Столична община и Асоциация за развитие на София.

Състезанието „Големият до мен” е предназначено за ученици от град София. В него участват екипи от двама души: ученик от 5, 6 или 7 клас и негов близък (родител, брат, сестра, познат), който е над 16 годишна възраст и не е ученик в същото училище. По време на самото състезание единствено ученикът има право да работа с мишката и клавиатурата. Близкият на ученика има право да дава съвети по време на изпълнение на задачата, но не и да участва пряко в действията, които се извършват с компютърната система. Всеки екип участва със собствен лаптоп, който има възможност за безжично свързване с Интернет (wireless). Участието в състезанието е безплатно! Тази година темата е „Зелена София“.

Срокът за регистрация е от 01 до 10 април 2017 година - http://www.bigtome.info.

Организатори: 134. СУ “Димчо Дебелянов” – София, РУО на МОН – София-град, Столична община, Асоциация за развитие на София, ДЗЗД “Обучение” и Българска фондация ОРТ.

Подробности за записването и правилата за участие вижте тук.

#BG10xEU Хакатон

На 12 и 13 май 2017г. българските иноватори с интерес към информационните технологии, програмирането, дизайна, мултимедията и маркетинга ще дадат технологичен отговор на възможности и предизвикателства, които ни обкръжават. В София Тех парк ще се проведе #BG10xEU Хакатон по повод 10 години членство на България в ЕС.

Инициатори на събитието са Представителството на Европейската комисия в България и Столична община, а Асоциация за развитие на София, Софтуерният университет, UPNETIX, Британски съвет в България и Фондация Webit са в основата на организационния екип.

В хакатона са поканени да участват всички, които имат технически умения, визия за бъдещето, креативни идеи и смелостта да ги защитават и отстояват.

Желаещите да участват се регистрират в отбори от минимум 2 и максимум 8 човекa: http://fond.sofia-da.eu/bg/bg10xeu-хакатон-2017

Каква е ТЕМАТА?
Темата на #BG10xEU Хакатон е посветена на 10 годишното членство на България в Европейския съюз. Целта е да бъдат намерени решения на проблеми, които не сме решили досега или такива, които ни очакват през следващите 10 години, но още не сме осъзнали тяхната значимост.
Опитът показва, че всяка иновация си пробива трудно път и отнема време, за да бъде приложена масово. Затова хакатонът ще фокусира вниманието върху решения, които проправят път към бъдещето.

Кои са ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА?
• Образованието: Как да се подготвим за образованието на бъдещето? Какви ще са новите професии и необходимите нови умения? Как младите хора да имат достъп до възможностите за обучение и заетост, от които се нуждаят, за да успеят? Как да направим така, че образованието и търсенето на специалисти да бъдат в синхрон? Съществуват още много въпроси, които участниците в хакатона си задават, и може би вече търсят решение.
• Екологична устойчивост: Как да решаваме екологичните предизвикателства? Готови ли сме да дишаме все по-замърсен въздух, особено в големите градове? Как да се отасяме по-отговорно към природата? Това е само малка част от въпросите, които си задаваме сега, а какви ще бъдат те след 10 години и възможно ли е сега да предложим решения?
• Предизвикай! Кои са предизвикателствата, които ни очакват, но все още не ги осъзнаваме? Не е ли сега времето да ги формулираме? А да търсим решението, от което светът ще се нуждае след 10 години? Бъдещето е на смелите и информирани решения.

НАГРАДИТЕ:
Първа награда: 10 000 лева
Втора награда: 5 000 лева
Трета награда: 3 000 лева

Специални награди:
Ева Майдел, евродепутат и посланик на дигиталните умения и Code Week ще награди двама участници в хакатона с посещение в Брюксел на събития от програмата на Code Week2017г.

Отборите имат възможност да представят своите проекти пред партньори на инициативата, които сами ще изберат проект и ще предложат начина, по-който ще го подкрепят.

#BG10xEU Хакатон "10 години България в ЕС" ще се проведе с подкрепата на МОБИЛТЕЛ, МАЙКРОСОФТ и COCA-COLA HBC BULGARIA.

Партньори на хакатона са Министерство на образованието и науката, Министерство на икономиката, културни центрове на европейски държави в България, СУ „Св. Климент Охридски" – Факултет по математика и информатика и Стопански факултет, Университет по библиотекознание и информационни технологии, Технически университет - Габрово, Бургаски свободен университет, Русенски университет „Ангел Кънчев“, Американски университет в България, ОНТОТЕКСТ, НПО Линкс, Империя онлайн, Фонда на фондовете.

Повече информация може да видите тук: http://fond.sofia-da.eu/bg/състезания/bg10xeu-hackathon.html

Международен семинар по проект ИноБридж


Четвъртият международен семинар по проект ИноБридж се проведе в Тампере, Финландия, oт 7 до 10 март, 2017. Съветът на регион Тампере и Фондацията на университетите в регион Кастиля и Леон, Испания, представиха своите регионални програми и инициативи за насърчаване на регионалните иновации и на малките и средни предприятия да използват рзултатите от научно-изследователската дейност. И двата региона освен това предложиха и свои добри практики за трансфериране, които варираха от споделени офиси на фирми в университетите до назначаване на служител, отговорен за промотиране използването на отворени данни за бизнес цели.

ИноБридж е проект, финансиран по програма ИНТЕРРЕГ ЕВРОПА, който обединява осем партньора от седем държави. Асоциация за развитие на София е партньор, като също така представлява и Столична община. Освен екипа на АРС, в семинара взеха участие и двама представители на СОС и Експертния съвет по наука и образование към кмета.

Страница 1 от 26

Нагоре