AСОЦИАЦИЯ ЗА РАЗВИТИЕ НА СОФИЯ е учредена в обществена полза с решение № 348
на Столичния общински съвет, с цел да подпомага устойчивото развитие на София.

Накратко

Софийски успех на българо-турски здравен хакатон

Успешно приключи 48-часовия здравен хакатон HACK4HEALTH София - Измир, организиран от София Тех парк в партньорство със Столична община (Асоциация за развитие на София), Фондация Webit и НПО Линкс. Той започна на 9 ноември с вдъхновяваща реч от Пламен Русев, поздрав от Тодор Младенов (София Тех парк), професионалното модериране на Севдалина Войнова и подкрепата на Дончо Барбалов, зам.-кмет на СО и Мтел.

Благодарност към менторите! Гергана Панайотова, Global System Solutions - компанията, която разработи Здравния портал на Столична община - https://sofia.myhealth.bg/, Борис Колев, предприемач, и Стоян Дипчиков и Стоян Иванов, програмисти. Те работиха усърдно с отборите.

В хакатона се включиха общо 20 отбора от Измир и от София, които разработваха технологични решения за уврличаване на оперативната ефективност в здравеопазването, апликации за обучение на професионалисти, включване на пациента в клиничния процес, обществено здраве.

Отборът на Технологично училище "Електронни системи" към Технически университет - София (ТУЕС) успя да впечатли журито от Измир и получи трета награда в хакатона. Oсвен това учениците спечелиха и специалната награда на Столична община (Асоциация за развитие на София). Отборът на ТУЕС разработи демоверсия на платформа, която помага на пациента да определи здравословното си състояние според резултати от лабораторни тестове.

Наградата на Мтел отиде при Петър Живков. Неговият екип разработи уникална маска за предпазване от мръсен въздух, която се управлява чрез мобилно приложение, следящо въздушното замърсяване в реално време.

Наградата на НПО Линкс отиде при отбора Илиан Илиев, който направи предложения за подобрение към Здравния портал на Столична община.

Всички отличени отбори получиха покана за участие в Webit 2018, както и награди от организаторите от София Тех парк.

      

АРС Ви кани на интерактивен семинар на тема противодействие на речта на омразата в интернет и създаване на позитивни послания

Асоциация за развитие на София Ви кани на интерактивен семинар на тема противодействие на речта на омразата в интернет и създаване на позитивни послания.

Дата : 23.11.2017
Час : 10:00 – до 16:00ч.
Място : София, улица Париж 1, http://bit.ly/2h3i2Rk

През септември 2016 година започнахме работа по двугодишен проект Коалиция от посланици за противодействие на езика на омразата в интернет, съфинансиран от Европейската комисия – ГД „Правосъдие”.

Основната ни цел заедно с партньорите ни от още 6 европейски държави е да подкрепим коалиция от хора, институции и организации от цяла Европа, които да се противопоставят на онлайн езика на омразата, но не с омраза и насилие, а с позитивност и създаване на среда на толерантност и приемане. Искаме да допринесем за създаване на общност от хора, които да защитават правата на всеки човек да бъде приеман в обществото независимо от своята раса, етнос, пол, сексуалност, религия, националност. Повече за възможностите за противодействие на речта на омразата, можете да прочете на многоезичната платформа, която създадохме www.positivemessengers.net.

Искаме да ви поканим да се присъедините към нашата Коалиция от позитивни говорители. За целта организираме интерактивен семинар, на който да обсъдим възможностите за противодествие на речта на омразата, разпространявана в интернет, добри практики от други европейски държави, които бихме могли да приложим и в България.

Заедно да създадем позитивни дискурси, и инструменти, които ще ни дадат възможност да ограничим речта на омразата онлайн.

Семинарът ще е интерактивен с много кратки презентации, работа в малки групи, ролеви игри, дизайн мислене. Работата на семинара ще бъде подпомогната от водещи журналисти, експерти в дигиталната сигурност, интеграцията и защитата на човешките права.

Ако имате мнение по тези важни въпроси или искате да научите повече, ще се радваме да се видим на семинара.

Можете да се регистрирате с име, телефонен номер и няколко думи за интереса ви към темата, както и с какво се занимавате на имейл адрес: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..
Краен срок за регистрация: 20 ноември 2017г.
Максимален брой участници – 35 човека.

Асоциация за развитие на София е водещ партньор по двугодишен проект – Коалиция от посланици за противодействие на езика на омразата в интернет, съфинансиран от Европейската комисия- ГД “Правосъдие”. Проектът се изпълнява от консорциум, съставен от 8 организации от 7 страни: Асоциация за развитие на София (България) – водещ партньор, Libera Università di Lingue e Comunicazione IULM - IUL (Италия), the Languages Company (Великобритания), Center for Peace (Хърватска), People in Need (Чешка република), Asociația Divers (Румъния), Associazione FORMA.Azione (Италия) и Municipality of Agii Anargiri-Kamatero (Гърция).

РАЗПОЗНАВАШ ЛИ ЕЗИКА НА ОМРАЗАТА В ИНТЕРНЕТ? - ТРИ ПРЕМИЕРНИ ОБРАЗОВАТЕЛНИ ВИДЕА НА АРС

В „Месеца на бежанеца”, Асоциация за развитие на София представя три образователни клипа на тема език на омразата към бежанци и мигранти в интернет. Видеата обясняват как да разпознаваме езика на омразата в интернет, как да докладваме прояви на враждебна реч и как да противодействаме с позитивни наративи.

Трите видеа са разработени в рамките на проект “Коалиция от посланици за противодействие на езика на омразата в интернет”, съфинансиран по програма „Права, равенство и гражданство“ - ГД „Правосъдие “ на Европейския съюз, който обединява партньори от България, Великобритания, Гърция, Италия, Румъния, Хърватия, Чехия, в който Асоциация за развитие на София е водещ партньор.

Ще се радваме да разпространявате и ползвате клиповете. Можете да ги видите на следните линкове :

– с озвучаване на английски език:

https://www.youtube.com/watch?v=on-_y1yOnn4
https://www.youtube.com/watch?v=zwb7lQvuYXQ
https://www.youtube.com/watch?v=ufFAsmt82mg

– със субтитри на български език:

 Основната ни цел заедно с партньорите ни е да подкрепим коалиция от хора, институции и организации от цяла Европа, които да се противопоставят на онлайн езика на омразата, но не с омраза и насилие, а с позитивност и създаване на среда на толерантност и приемане. Искаме да допринесем за създаване на общност от хора, които да защитават правата на всеки човек да бъде приеман в обществото независимо от своята раса, етнос, пол, сексуалност, религия, националност. Повече за възможностите за противодействие на речта на омразата, можете да прочете на многоезичната платформа, която създадохме www.positivemessengers.net.

Ново предизвикателство: Hack4Health - 48 часов хакатон

Предлагаме Ви ново предизвикателство: 48 часов хакатон върху проблемите на здравеопазването.

Столична община чрез АСОЦИАЦИЯ ЗА РАЗВИТИЕ НА СОФИЯ е партньор на международен хакатон Hack4Health, организиран от DEPARK Technology Development Zone и „София Тех Парк" - част от „StartinIzmir Hackathon Series", който ще се проведе паралелно в София и Измир чрез директна видео връзка.

Hack4Health се провежда и с подкрепата на Мтел и Webit.

Повече информация и как да се регистрирате за участие ТУК.

Академията за мениджмънт в културата приключи своята годишна програма с международна конференция в София

Академията за мениджмънт в културата приключи своята годишна програма с международна конференция в София. На 29 септември в Червената къща се събраха заедно културни мениджъри от България, Румъния и Гърция. Тази година Академията разшири своята дейност и с подкрепата на Гьоте институтите в Букурещ и Солун насърчи партньорствата между културните оператори от трите държави. Основна тема на срещата в София бе «Иновациите в културата», която имаше за цел да насочи вниманието към различните модели на управление на културни събития и предизвикателствата пред мениджърите в нашите страни. Обсъдихме ролята на културния мениджър не само за «организиране» и «управление» на културните процеси, но и за провокиране и стимулиране на иновациите и новите подходи.

Изборът на темите в конференцията се основава на спецификата на местните контексти в София, Букурещ и Солун, какъвто е профилът на Академията през 2017, както и на докладите, представени от културните мениджъри от трите страни. Това е втората сериозна стъпка в развитието на Академията през тази година – едногодишното обучение ще завърши с публикация на доклади от участниците в програмата, както и от експерти и модератори.

Бяха разработени текстове в следните области:

Цифрова иновация: Нови технологии, нови начини за привличане на публиката и социализиране на културното наследство.

Социална иновация: Социалното въздействие на културата - социалните измерения и отговорността на културното управление.

Иновации за партньорства: Постигане на повече чрез професионални мрежи и клъстериране , нови форми на сътрудничество и партньорства.

Иновациите в работния процес: Изпълнение на новите предизвикателства в начина на работа на културния мениджър и културните организации (гъвкавост, мобилност, разнообразие, мулти-жанрова ориентация, проектна работа, необходимост от изпълнение на много и различни задачи едновременно).

Иновации и нови аудитории: Начини за достигане до нови аудитории и запазване на съществуващите, ролята на културните политики и културните институции за стимулиране на нови форми за привличане на нови аудитории.

Асоциация за развитие на София планира да представи публикацията в началото на 2018г.

Тази година участниците в обучението на Академията са поставени пред още едно предизвикателство – Гьоте Институт, България обяви набиране на проектни идеи, които ще бъдат финансирани. Следващите дни от срещата в София бяха посветени на дискусии по проектните идеи и бъдещите българо-румънско-груцки екипи.

Старт на тези екипи бе даден още на 28 септември, когато участниците в Академията пристигнаха в София и вместо официална вечеря, трябваше те сами да си подготвят храната. Кулинарната вечер организирахме съвместно с Мулти култи, както и с много ентусиазъм и добро настроение от страна на културните мениджъри и организаторите.

История: Академията за мениджмънт в културата е създадена през 2013г. в процеса на подготовката на София за състезанието Европейска столица на културата. Това е един от проектите, създадени тогава, който устойчиво се развива през годините. През 2015г. стартирахме съвместен курс с Гьоте Институт, България. Специална квота бе предоставена за участници от Пловдив 2019. София изпълнява обещанието си да подкрепи града, който спечели титлата Европейска столица на културата за 2019. От 2016г. обучението се провежда на английски език и в програмата участват културни оператори от Белград. През 2017 година развихме партньорство с Гьоте институтите на Солун и Букурещ. През юни/юли в София, Букурещ и Солун бяха проведени месните обучения. В края на септември всички участници от България, Румъния и Гърция се събраха в София на заключителна обучителна сесия. Програма 2017 на Академията ще завърши с публикация на доклади и финансирани съвместни проекти.

Академията се финансира от бюджета на Столична община и Гьоте Институт България.

Успешно завършилите едногодишно обучение получават следдипломна квалификация за мениджъри в културата от СУ „Св. Климент Охридски“.

        

Международна конференция за културен мениджмънт и мрежова среща в София

На 28 септември, 2017г., стартира международната конференция “Пътища към иновации в културата”. Конференцията е в рамките на Академията за мениджмънт в културата и се организира от АРС, Гьоте Институт, Столична община, в партньорство с Полски културен институт и Софийски университет. Конференцията събира 54 мениджъри-практици в сферата на културата от България, Румъния и Гърция с водещи академични учени, изследователи и политически лидери, за да обменят опит и изследователски резултати. Свои изследвания по темите цифрови иновации, социални иновации, съвместни иновации, иновации в работния процес и нови публики ще представят участници в Академията от трите държави, селектирани от академичен редакционен съвет. Сред международните говорители сa Кшищоф Май, генерален директор на Европейска столица на културата Вроцлав 2016, Рарита Збранка, директор на Културен център Клуж, и д-р Евелин Хуст, директор на Гьоте-Институт Букурещ, българските експерти д-р Петя Колева, Венелин Шурелов. Конференцията цели да създаде интердисциплинарна платформа за изследователи, практици и образователи за представяне и обсъждане на иновации, тенденции, проблеми и решения в областта на мениджмънта в културата. Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова и председателят на комисията по култура и образование в СОС Малина Едрева също ще са сред участниците.

Докладите, представени по време на конференцията, ще бъдат включени в специална академична публикация.

Конференцията надгражда 5-годишния опит на АРС в организиране на Академията за мениджмънт в културата и партньорството със Софийския университет, Гьоте-Институт и европейските културни институти. Като даваме възможност на културните оператори да допринесат към съдържанието на академичната конференция, ние им помагаме да рекламират себе си, проектите и организациите си, и да напреднат в своята кариера.

Страница 1 от 32

Нагоре